Projecte Montseny

Mirador del Montseny. La denominació de la urbanització no deixa cap dubte. Als peus de la vessant sud del massís que li lliura el nom. Els paisatges suaus i lluminosos de la plana vallesana o els boscos majestuosos i centenaris situats al cor de la muntanya, tot fent camí cap al Castanyer de Can Cuch o els cims que coronen el municipi. L’emplaçament resulta immillorable si aprecies, com nosaltres, la tranquil·litat, la natura i la qualitat de vida.




Com vam arribar aquí?

Per qui escriu aquestes línies, es tracta d’un indret molt especial, doncs és precisament a la vila de Cànoves i Samalús on, any i mig enrere, vam iniciar la recerca d’un solar en el qual fer realitat aquesta apassionant aventura.

La primera visita al poble tenia com objectiu aconseguir informació sobre una finca impressionant, de més de 2 ha de terreny urbanitzable atapeïda de pins, amb una orografia molt plana i a un preu que semblava raonable, que una coneguda entitat bancària havia posat a la venda. Ens vam entrevistar amb l’arquitecte del municipi, el Manel, que ens va atendre molt cordialment i ens va manifestar que li agradava molt el projecte i s’alegrava que triéssim el seu poble per establir-nos. Com sigui que les coses que valen la pena mai resulten fàcils, la cosa no va poder avançar, degut a la situació administrativa de la unitat d’actuació a la qual pertanyia aquell terreny.

La nostra recerca per la zona del Vallès Oriental va cessar al cap de pocs mesos, doncs ja havíem fixat com a objectiu la Masia de Can Santeugini pel nostre projecte. No obstant i per diverses circumstàncies, que impedien que la iniciativa de Castellbisbal continués endavant, la recerca es va reprendre durant el passat estiu amb l’ajuda d’un company del parc de Montjuïc enamorat del Montseny.

El descobriment

Va ser una barreja d’insistència quasi obsessiva i la més casual de les circumstàncies el que va propiciar que, després d’haver de descartar moltes altres localitzacions, ens trobéssim al davant d’una oportunitat que ens va semblar immillorable per materialitzar el nostre somni. De fet, la finca ni tan sols estava en venda i vam haver de recórrer novament al tècnic d’urbanisme de Cànoves, que se’n recordava molt bé de la nostra visita anterior, per contactar amb els propietaris:

“Vaja, he pensat moltes vegades en aquell projecte de bombers que em vau explicar l’any passat! Li vaig comentar a l’alcalde i també li va agradar la idea…”

El terreny que us presentem forma part d’una unitat d’actuació més gran, de la qual ens interessa només una part, que reuneix unes condicions que la fan adequada pel projecte. Es tracta d’una pastilla d’una hectàrea aproximada de terreny conformada per una fracció urbana, una altra per a equipaments privats i la resta rústica. Aquesta disposició mixta, realment difícil de trobar al mercat, millora exponencialment la viabilitat del projecte, doncs el preu del sol urbà és molt car, en comparació amb altres tipologies de terreny, com el rústic o el sol per equipaments.



El projecte

Un cohousing horitzontal, a diferència d’un projecte vertical, té la particularitat de que no s’empra la totalitat del sol per edificar, doncs convé habilitar moltes zones comuns enjardinades que també cal adquirir, habitualment a preu de sol edificable. De fet aquest és potser el principal obstacle amb el que ens hem trobat al llarg d’aquests mesos de recerca. El sol urbà és molt car i augmenta de preu quant més proper a la ciutat de Barcelona es troba. A més, els terrenys amb gran extensió disponible són escassos.

Per tal de poder desenvolupar el nostre projecte optimitzant el sol que hem localitzat a Cànoves, es requereix una modificació puntual del planejament urbà, a fi d’adequar la distribució de les zones edificables i el terreny rústic disponible. Per la informació que tenim, sabem que existeix la possibilitat d’efectuar aquests canvis, però no serà fins que la cooperativa estigui consolidada que iniciarem els tràmits oportuns.

Com es mostra a l’esquema de distribució que hem consensuat amb els nostres arquitectes col·laboradors, l’Ana Fernández i en Daniel Nassar, el planejament inclou edificar 10 habitatges aparellats, distribuïts en 5 volums diferenciats. A més, hi haurà una edificació aïllada que acomplirà la funció de casa comú, amb equipaments diversos que els socis utilitzaran lliurement, com a extensió de les seves pròpies llars.

El grup decidirà, en una fase més avançada del projecte, quins seran els espais a compartir, tant coberts com exteriors.

Esquema de volumetria. No representa el disseny ni acabats definitius dels habitatges.


L’entorn

La parcel·la està ubicada al poble de Cànoves i Samalús, a 7 minuts de Cardedeu, 10 de La Garriga i menys de 40 de Barcelona. El poble limita amb Tagamanent, Sant Pere de Vilamajor, La Garriga i Montmany-Figaró. Per la seva ubicació, és destí habitual de turistes i amants de la natura, que arriben a Cànoves atrets pels encants del Montseny.

El poble té escola pública, forn de pa, farmàcia, cafeteries, restaurants i altres serveis bàsics disponibles. Existeix una línia regular de bus que enllaça amb les poblacions de Granollers, Cardedeu, Sant Pere de Vilamajor i La Garriga.

Si t’agrada aquesta proposta i teniu ganes de fer un canvi important a la vostra vida, no perdis més temps. Ja hauries de ser a la pàgina de contacte omplint el petit formulari que farà possible aquesta iniciativa. T’imagines aquest entorn bullint de vida?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *