Projecte Can Santeugini

La primera de les propostes d’habitatge cooperatiu que us presentem es localitza al Vallès Occidental, concretament a la Masia de Can Santeugini, que és una de les més antigues de Castellbisbal, amb orígens que es remunten a l’Edat Mitjana.

La finca sobre la qual pretenem desenvolupar el nostre projecte forma part del catàleg de bens a protegir de l’Ajuntament de Castellbisbal i la Generalitat de Catalunya pel seu interès com a patrimoni artístic i arquitectònic. Aquest fet suposa un gran repte, doncs s’ha de realitzar una tasca d’adequació consensuada amb els tècnics locals i autonòmics. En qualsevol cas, l’edifici actual és fruit d’una rehabilitació profunda i integral de la totalitat de l’immoble realitzada l’any 2004, ja que aquest estava en estat de semi-ruïna. Respectant l’exterior de la mateixa, es va construir una nova estructura interior, amb característiques tècniques actuals, per millorar tant l’habitabilitat com la funcionalitat.

D’aquesta intervenció en resulta un conjunt totalment adaptat al nou ús que els propietaris li van conferir, com a establiment per la celebració de grans banquets, amb estructura, tancaments, instal·lacions i acabats de nova factura, però respectant l’estètica i elements originals de la masia.

Pràcticament un 80% de l’edifici és diàfan i es dona la particularitat, extraordinària en aquest tipus d’edificacions antigues, de que la parcel·la és urbana i no té esgotada la seva edificabilitat, factor essencial per tal de poder contribuir a les nostres pretensions.Obviant tots els aspectes inherents al paradigma de Cohousing, que ja es defineix àmpliament en altres apartats d’aquesta web i que li són d’aplicació, el projecte es podria esquematitzar en aquests punts:

 • Profunda rehabilitació de l’edifici existent i adequació al nou ús, enderrocant algunes zones de construcció recent per recuperar el protagonisme de la casa principal i donar continuïtat visual i de pas a les zones comunes enjardinades.
 • Capacitat per allotjar 20 famílies, en habitatges de 120 m2 aproximats de superfície.
 • 14 cases aparellades de nova construcció.
 • 6 habitatges nous, habilitats en part dels espais existents a la masia.
 • Tecnologia i qualitats actuals en un edifici del segle XVII, prioritzant l’eficiència i la sostenibilitat.
 • Àmplies zones comunitàries interiors, ocupant 400 m2 a la planta baixa de la casa principal i definides pels socis i sòcies de la cooperativa.
 • Gran zona exterior enjardinada amb equipaments comunitaris i àmplia zona d’aparcament.
 • Finca de 14.000 m2 amb una orografia característica que li confereix domini de les vistes en totes direccions, destacant la que s’assoleix del massís de Montserrat.
 • Entorn natural agradable, proper a diversos nuclis urbans amb tots els serveis essencials.
 • Proximitat a Barcelona. A 25 minuts en cotxe per autovia.
 • Suport institucional al projecte (Ajuntament de Castellbisbal)
 • Elevada relació qualitat/preu, en prescindir de promotor immobiliari.


Esquema de volumetria. No representa el disseny ni acabats definitius dels habitatges.


Castellbisbal és un municipi de tan sols 12.000 habitants però amb un dels majors superàvits econòmics de Catalunya, el que li ha permès conjugar la vida de poble amb instal·lacions i equipaments dignes de ciutats molt més grans.

Can Santeugini és una urbanització emplaçada al marge esquerre del riu Llobregat, al llindar amb la comarca del Baix Llobregat. La ubicació combina les excel·lents comunicacions amb diversos nuclis urbans propers amb la tranquil·litat d’una zona semi-muntanyosa i les zones rurals properes, així com el massís de Montserrat. La urbanització es troba molt propera a importants centres urbans que gaudeixen de tots els serveis necessaris, com són Martorell (3 Km), Castellbisbal (9 Km), Abrera, Terrassa, San Andreu de la Barca, El Papiol, Rubí…

Can Santeugini és una ubicació òptima en la qual viure tranquil·lament, prop de la natura però sense sentir aïllament de la vida social i els serveis essencials de la vida actual.
El nom original de la casa podria haver estat el de SantaEugínia. En el cens parroquial de 1600 apareix censat Francesc Sanctauginia. En quant a l’edifici, es tracta d’una reconstrucció del segle XIX que integra restes de l’antiga edificació sobre la qual s’aixeca. Aquesta reconstrucció es va realitzar sobre la masia medieval de Can Santeugini amb un estil més propi d’una casa residencial que d’una masia agrícola. Tot el conjunt va ser envoltat al 1866 per un mur perimetral que tancava l’espai. També es van edificar els porxos que s’adossen a la casa i destaca especialment el seu molí de vent, una torre circular d’estil neogòtic que presideix l’entrada i la diferència singularment pel que fa a altres masies de la zona.

Si t’agrada aquesta proposta i teniu ganes de fer un canvi important a la vostra vida, no perdis més temps. Ja hauries de ser a la pàgina de contacte omplint el petit formulari que farà possible aquesta iniciativa. T’imagines aquest entorn bullint de vida?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *