La recerca del terreny

Durant els darrers mesos hem estat cercant terrenys urbanitzables a les comarques pròximes a la ciutat de Barcelona. Es diu aviat, però és una tasca àrdua i sovint descoratjadora. Especialment quan l’has de combinar amb la feina i les responsabilitats quotidianes. Centenars d’anuncis revisats, converses telefòniques, correus electrònics, consultes al cadastre i al mapa urbanístic de Catalunya, especuladors de tota condició, ofertes falses, mitges veritats, molts intermediaris i procediments jurídics pendents, malentesos, desplaçaments, reunions amb tècnics d’urbanisme de diversos municipis… i això només ha començat.

 

Urbanització Can Gonteres (zona Viladecavalls)

La visita personal ens revela una orografia poc adequada. Descartat.

Quan algú pensa en adquirir un terreny per fer-se una caseta, ja preveu que no serà del tot senzill, però quan aquest terreny ha de ser adequat per encabir unes quinze famílies, una gran casa comú i unes zones verdes generoses, amb una orografia compatible amb el projecte, que no estigui massa lluny de Barcelona, amb serveis públics disponibles i en un entorn agradable per viure… la cosa es complica. Especialment si el pressupost i els mitjans disponibles no són els d’un gran inversor o promotor immobiliari, sinó més aviat els estalvis d’unes quantes famílies treballadores i la motivació personal.

Cànoves i Samalús (Vallès oriental)

De vegades semblava que havíem trobat una gran oportunitat, però no tardàvem en tocar de peus a terra i recordar que ningú regala res.

Terreny urbanitzable, planer i fantàstic, envoltat de natura a un preu raonable. Anem a veure què ens pot dir Google Street View… vaja! travessat en tota la seva extensió per espectaculars línies de molt alta tensió, amb les seves imponents torres metàl·liques.

“Boniques” vistes a Cervelló

Terreny urbanitzable, ben comunicat, assequible. Els arquitectes s’ho miren. Resposta: S’ha d’adquirir en la seva totalitat i fer una cessió de superfície tan gran a l’administració, que ja no queda lloc pel nostre projecte.

Can Gonteres (zona Terrassa)

Parcel·la urbana de gairebé una hectàrea a la preciosa vila de Cardedeu, a 5 minuts a peu d’un complex esportiu públic i en una zona tranquil·la i ben comunicada. Els arquitectes fan unes consultes i et voilà!… es tracta d’un solar “només apte per construir 10 cases de luxe”. No ens donaran permís per fer-ne més. No ens ho podem permetre entre 10 famílies.

Cardedeu (Vallès oriental)

Gran extensió de terreny urbanitzable molt ben comunicat i el preu no està gens malament per la zona. Lleugera pendent orientada al sud i elevat sobre la resta, amb vistes interessants. Ho mirem detingudament. Conclusions: El tren d’alta velocitat hi passa just per darrera i tenim el peatge de La Roca a 300 metres.

La Roca del Vallès (Vallès oriental)

La normativa urbanística del nostre país és farragosa i extenuant. Sovint capritxosa i contradictòria. No obstant, aquests inconvenients i anècdotes t’omplen d’experiència i, si la il·lusió no decau per les petites i constants frustracions, al final t’acostumes al medi i aprens detalls interessants sobre el mercat i la fauna que l’habita. Durant aquest temps hem pogut conèixer millor al nostre equip tècnic de Cohousing_Lab i ells a nosaltres. Molts companys i companyes del col·lectiu s’han interessat, han aportat el seu granet de sorra i l’expectativa va creixent.

 

Un dels projectes similars als que fem menció en aquesta pàgina és el de Cal Cases. La seva cooperativa d’habitatge es fonamenta al voltant d’una antiga masia rehabilitada. Nosaltres inicialment vam descartar aquesta tipologia de construcció perquè no volem fer una divisió interna d’un edifici, sinó construir diversos nuclis familiars disseminats i una edificació diferenciada per les zones comuns.

Les masies que disposen d’una superfície àmplia de territori per poder encabir el nostre projecte es troben totes en terreny rústic no urbanitzable. O això pensaven nosaltres, fins que vam trobar una agulla en el paller immobiliari a la urbanització de Can Santeugini, a Castellbisbal. A partir d’aquesta troballa iniciem una nova etapa en aquesta apassionant aventura, que continuarem explicant en una propera entrada del blog.

Can Santeugini (Vallès occidental)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *